ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μία συζήτηση για τη Θρησκεία

Όταν εδώ αποβλακωνόμαστε όλο και περισσότερο μπροστά στα τηλεοπτικά παράθυρα παρακολουθώντας κοκορομαχίες για το θαύμα του μοναχού Βησσαρίωνα, τις αναλύσεις παπάδων και άλλων ειδικών για το Άγιο Φώς που ανάβει κάθε δικό μας Πάσχα εκεί στα Ιεροσόλυμα, ή για το αν και πότε η προνομιούχος ορθόδοξη εκκλησία της Οθωμανικής περιόδου σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης για την Εθνική Ανεξαρτησία το 1821, αλλού γίνονται σοβαρές δημόσιες συζητήσεις και αναλύσεις για τους υπαρξιακούς προβληματισμούς του σημερινού ανθρώπου, καταγράφονται τα ερωτήματα και μέσα από διαμάχες με επιχειρήματα, αναζητούνται απαντήσεις.

Κάτι τέτοιο έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου στο ιστορικό Westminster Central Hall του Λονδίνου. Με κεντρικό θέμα «Θα είμαστε καλύτερα χωρίς Θρησκεία;» έγινε μια δημόσια συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος από τη μία πλευρά οι Καθηγητές Richard Dawkins, Christopher Hitchens και A.C.Grailing και από την άλλη η Ραβίνος και μέλος της Βρετανικής Βουλής Julia Neuberger, ο Καθηγητής Roger Scrutton και ο Καθηγητής Nigel Spivey. Την εκδήλωση συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Joan Bakewell και ακολούθησε ψηφοφορία για την αποδοχή ή απόρριψη του βασικού ερωτήματος της συζήτησης.

Το βασικό ερώτημα δεν ήταν αν υπάρχει ή όχι Θεός, αλλά αν μας χρειάζεται ή όχι η Θρησκεία. Πιστεύω ότι όποιος ήταν τυχερός και είχε εγκαίρως εξασφαλίσει εισιτήριο για να παρακολουθήσει τη συζήτηση, σίγουρα θα θυμάται για καιρό την ημέρα και τα επιχειρήματα που ακούσθηκαν από τις δύο πλευρές.

Την πλήρη ηχογράφηση της συζήτησης μπορεί να βρει και να κατεβάσει όποιος ενδιαφέρεται εδώ. Τα δύο ηχητικά αρχεία με τη μορφή Podcast έχουν συνολικό μέγεθος περίπου 151 MB (αρχεία τύπου Mp3). Αρκετά εμπεριστατωμένη είναι και η συνοπτική περιγραφή που δίνει στο Blog της η ρεπόρτερ των Times του Λονδίνου Ruth Gledhill που παρακολούθησε τη δημόσια συζήτηση.

0 Responses to “Μία συζήτηση για τη Θρησκεία”

Δημοσίευση σχολίου

SearchThisBlog





Site Meter