ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σύμφωνα με πρόσφατη Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εξαιρεί τους ιδιοκτήτες ταξί από τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι Έλληνες. Για δύο ακόμη χρόνια, ο ΦΠΑ που θα πληρώσουν για κάθε ταξί οι ιδιοκτήτες θα είναι το πολύ 600 ευρώ το χρόνο! Αν υπολογίσουμε συντελεστή ΦΠΑ 19% επί των εισπράξεων για την παροχή της υπηρεσίας που προσφέρουν, τότε το υπουργείο στην πράξη δέχεται ότι οι ετήσιες εισπράξεις για κάθε ταξί δεν ξεπερνούν τα 3.158 ευρώ!

Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά. Τη στιγμή που η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της - και καλώς κάνει - σε κάθε μορφής φοροδιαφυγή, η ψηφοθηρική πολιτική εν όψει εκλογών είναι προκλητικά απαράδεκτη και σίγουρα λειτουργεί αρνητικά σε κάθε προσπάθεια «εκπαίδευσης» των φορολογουμένων για απόκτηση σύγχρονης φορολογικής συνείδησης. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακόμη περισσότερο εξοργιστική δεδομένης της ελεεινής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρει η πλειονότητα των ταξιτζήδων, οι οποίοι με μόνιμη ασυλία και όρους μαφίας λειτουργούν όπως τους βολεύει, περιφρονώντας νόμους και κανονισμούς.

Το αστείο είναι ότι το Υπουργείο επιμένει ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων από τα ταξί! Όπως αναφέρει η Απόφαση, «Ειδικά οι ανωτέρω εκμεταλλευτές, των οποίων τα Ε.Δ.Χ. (ΤΑΞΙ) φέρουν ταξίμετρο, εκδίδουν αποδείξεις με τη χρήση εγκεκριμένου εκτυπωτικού μηχανισμού, που φέρει τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν.1809/1988»!

Προς τι αυτή η κοροϊδία ; Με τι ηθικό ανάστημα η εφορία θα ελέγξει αύριο για μη απόδοση ΦΠΑ τον οποιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία που δεν υπάγεται σε αντίστοιχη χαριστική ρύθμιση; Τι αξία έχει η απόδειξη που πρέπει να εκδίδουν τα ταξί; Σημειωτέον, αν ο ταλαίπωρος επιβάτης επιχειρήσει να ζητήσει για τα κόμιστρα που καταβάλει στον ταξιτζή τέτοια απόδειξη, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει στην καλύτερη περίπτωση τα «μούτρα» του οδηγού, και στην χειρότερη να ανοίξει καυγά για κάτι που θεωρείται αυτονόητο.
Μια ακόμη λεπτομέρεια, που δεν έχει άμεση σχέση με τη φορολογική ασυλία των ταξιτζήδων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε: το επάγγελμα του εκμεταλλευτή ΕΔΧ αυτοκινήτων (ΤΑΧΙ) είναι ακόμη κλειστό.

Κατά τα άλλα, όπως γράφει σήμερα ΤΟ ΒΗΜΑ, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στην Αττική «διαπιστώθηκε και καταλογίσθηκε μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 6.301.020 ευρώ». Αυτές οι τραγελαφικές αντιθέσεις της πολιτείας σε τόσο βασικά θέματα ισονομίας και μεταχείρισης των πολιτών δείχνουν ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να πλησιάσει τις σύγχρονες οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών.

«Η φοροδιαφυγή δεν είναι εξυπνάδα ούτε μαγκιά, είναι βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά», είπε ο υπουργός Οικονομίας, στα εγκαίνια του νέου αναβαθμισμένου συστήματος TAXIS. Έχει απόλυτο δίκιο. Όμως, η νόμιμη φοροδιαφυγή των ιδιοκτητών ταξί είναι κάτι χειρότερο: είναι παράδειγμα που αποκαλύπτει ότι η μάγκικη αντικοινωνική συμπεριφορά συχνά έχει τις ρίζες της στους θεσμούς ενός κράτους που παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες , αρνείται πεισματικά τον εκσυγχρονισμό.

0 Responses to “Προκλητικές Φοροαπαλλαγές για τους ταξιτζήδες”

Δημοσίευση σχολίου

SearchThisBlog





Site Meter