ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝ εναντίον CIA World Factbook !

Το διαβάσαμε στα ψιλά του πολιτικού ρεπορτάζ, αλλά είναι αποκαλυπτικό της νοοτροπίας ενός τμήματος των πολιτικών μας και κατά συνέπεια, στο βαθμό που αυτοί εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους, τμήματος της ίδιας της νεοελληνικής κοινωνίας:

Ο Βουλευτής του ΣΥΝ κ. Θανάσης Λεβέντης, με ερώτηση του στην Υπουργό Παιδείας καταγγέλλει το νέο βιβλίο μαθηματικών της 6ης Δημοτικού για τα εξής τρομερά και βεβαίως . . . αντισοσιαλιστικά περιεχόμενα:


Πρώτο, λέει ότι

«Την ιστοσελίδα της CIA επικαλούνται οι συγγραφείς του βιβλίου σε υποσημείωση για να τεκμηριώσουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό διάφορων χωρών του κόσμου. Έτσι, στο 11ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου (σελ. 29), όπου αναφέρονται στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ και συνολικά της Γης, υποσημειώνεται ως πηγή πληροφόρησης η έκδοση της CIA "The World Fact book 2003" !

Δεύτερο, ότι

σε άλλο σημείο του ίδιου πάντα βιβλίου, στο τετράδιο εργασιών «Οι αριθμοί αναπαράγονται», αναφέρεται σαν παράδειγμα άσκησης πολλαπλασιασμού, ο υπολογισμός των κερδών του επιχειρηματία και Προέδρου της Microsoft, Bill Gates, ως εξής: "Tο 2003 κέρδιζε 5 λεπτά κάθε δευτερόλεπτο. Πόσα χρήματα κέρδιζε σε 1 λεπτό, σε 1 ώρα, σε 1 ημέρα, σε 1 μήνα, σε ένα έτος;»

Και καταγγέλλει ο κύριος Λεβέντης ότι «Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία του ιδιοκτήτη της Microsoft τον καθιστά ένα είδος προτύπου στα μάτια των παιδιών και τα ωθεί στη μίμησή του»!

Γιατί δεν συμφωνεί με τα παραπάνω ο κ. Λεβέντης;

Καλώς ή κακώς, μια από τις εγκυρότερες και άριστα ενημερωμένες πηγές πληροφόρησης για κάθε μορφής στατιστικά στοιχεία των διαφόρων χωρών, είναι το γνωστό World Factbook που εκδίδει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Επί πλέον, η ιστοσελίδα αυτής της έκδοσης είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, γρήγορη και ευέλικτη, ώστε πράγματι να αποτελεί μοναδικό οδηγό αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά ως προς την ορθότητα και την ακρίβεια των περιεχομένων της δεν διαφωνεί ούτε ο κ. Λεβέντης. Τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα, ή οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, που προτείνει ο ερωτών Βουλευτής σαν εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης, δεν έχουν την ευελιξία και άμεση ενημερότητα που προσφέρει το Factbook και η απόρριψη του, είναι μεν συμβατή με την ιδεολογία της παράταξης του ΣΥΝ, αλλά σε τίποτα δεν βοηθά όποιον ενδιαφέρεται για έρευνα και αναζήτηση στοιχείων. Αυτός ο καταστροφικού τύπου αρνητισμός και αντιαμερικανικός φονταμενταλισμός με στοιχεία θρησκευτικού φανατισμού, είναι ένα από τα βαρίδια της κοινωνίας μας που σε τίποτα δεν συμβάλλει στην εκπαίδευση και στη μάθηση για την ανάπτυξη που όλοι επιζητούμε.

Για το παράδειγμα του πολλαπλασιασμού, νομίζω ότι η αναφορά του βιβλίου στον Bill Gates είναι πολύ σωστή και διδακτική, όχι οπωσδήποτε για τον κ. Λεβέντη, αλλά για όσους συμφωνούν ότι πρέπει επί τέλους να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματική δράση και να πάψουμε να δαιμονοποιούμε το κέρδος. Η Microsoft και ο Bill Gates δεν είναι πρότυπα «αχαλίνωτης κερδοσκοπίας», όπως καταγγέλλει ο Βουλευτής του Συνασπισμού, αλλά αποτελούν τρανά παραδείγματα επιτυχημένης καινοτομικής επιχειρηματικής δράσης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Γιατί είναι λάθος να δίνουμε τέτοια πρότυπα στα παιδιά;

Οι ερωτήσεις βέβαια του Βουλευτή κ. Λεβέντη προς την Υπουργό Παιδείας δεν έγιναν για να δοθούν απαντήσεις, αλλά είναι μια ακόμη φαιδρή ενέργεια υπονόμευσης της οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής δράσης του Υπουργείου και προσπαθεί να συντηρήσει την αναταραχή των ημερών.

4 Responses to “ΣΥΝ εναντίον CIA World Factbook !”

  1. # Anonymous Ανώνυμος

    Η Microsoft και ο Bill Gates δεν είναι τρανά παραδείγματα επιτυχημένης καινοτομικής επιχειρηματικής δράσης διότι οι επιχειρηματικές πρακτικές τους δεν συνάγουν με τις αποδεκτές επιχειρηματικές τακτικές διεθνώς. Γι' αυτό το λόγω εξ' άλλου η εταιρία του έχει καταδικαστεί για αθέμιτο ανταγωνισμό από την ΕΕ. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτής της τακτικής και σε αυτό το ποστ.  

  2. # Anonymous Ανώνυμος

    Για την ΕΕ ο σωστός σύνδεσμος είναι ο εδώ

    Συγγνώμη για το διπλό ποστ.  

  3. # Blogger Policritos

    @IrDA
    Όπως καταλαβαίνω από το σχόλιο σας, ούτε κι εσείς χαρακτηρίζετε τη Microsoft ως πρότυπο «αχαλίνωτης κερδοσκοπίας» όπως καταγγέλλει ο ερωτών Βουλευτής, αλλά αναφέρεσθε στις εμπορικές πρακτικές της για τις οποίες έχει έλθει αντιμέτωπη με την Ε.Ε.
    Στην αρένα του διεθνούς εμπορίου και των οικονομικών συγκρούσεων, συχνά ανακύπτουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και ο καθένας αμύνεται όπως μπορεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα του. Ας μην ξεχνάμε ότι και η ίδια η Ε.Ε. καταγγέλλεται από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου για αθέμιτες πρακτικές που απειλούν την γεωργική παραγωγή τους και την οικονομική τους ανάπτυξη.

    Αυτά όμως δεν αναιρούν την πραγματικότητα: ότι η Microsoft, επειδή ακριβώς καταγράφει εδώ και χρόνια επιτυχημένη καινοτομική δραστηριότητα, έρχεται σε σύγκρουση με χώρες που δεν μπορούν εύκολα να την ανταγωνισθούν γιατί υστερούν σε τεχνολογική ανάπτυξη και αναγκαστικά καταφεύγουν στην προστασία που προσφέρουν οι νόμοι περί ανταγωνισμού.

    Πάντως, το σύντομο κείμενο μου δεν είχε την φιλοδοξία να συνηγορήσει υπέρ των επιχειρηματικών πρακτικών της Microsoft, αλλά να τονίσει ότι σε αντίθεση με τις καταγγελίες του Βουλευτή, η χώρα μας έχει ανάγκη από πρότυπα προς μίμηση που οδηγούν στην επιχειρηματικότητα και την κερδοφόρο καινοτομία για την ανάπτυξη και η Microsoft είναι ένα τέτοιο ακριβώς παράδειγμα.  

  4. # Anonymous Ανώνυμος

    @Policritos
    διαφωνώ και με την λέξη καινοτόμα, αν και η δραστηριότητα της ως εταιρίας είναι επιτυχημένη.

    Ως επιστήμονας της πληροφορικής διαφωνώ το πρότυπο καινοτόμου δραστηριότητας να είναι η MS, επειδή η δράση της δεν είναι καινοτόμα, απλά αντιγράφει ή καμία φορά κλέβει ιδέες. Διαβάστε τον σύνδεσμο που σας έδωσα (όχι της ΕΕ τον άλλο).  

Δημοσίευση σχολίου

SearchThisBlog





Site Meter