ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Βρέθηκα και πάλι στο Λονδίνο και όπως πάντα όταν βρίσκομαι «εκτός τειχών», στα ενδιαφέροντα μου για ενημέρωση την πρώτη θέση κατέλαβαν γεγονότα και ειδήσεις που σίγουρα έχουν περισσότερη βαρύτητα από τις καθημερινές εμπρηστικές δραστηριότητες των αλητήριων της Αθήνας και τις πρόσφατες δηλώσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ. Η συντεχνία αυτή, άκουσα ότι μεταξύ άλλων κάλεσε τους νέους να μην υπακούσουν (!) στις διατάξεις του νέου νόμου για την Παιδεία και να τον ακυρώσουν στην πράξη με στόχο βέβαια πάντα την «ήσσονα προσπάθεια» και την αμάθεια. Πόσο μακρινά και ασήμαντα ακούγονται όλα αυτά όταν τα δει κανείς από κάποια απόσταση.

Μια είδηση μου τράβηξε την προσοχή στη Βρετανική πρωτεύουσα: το πώς διαμορφώνονται οι τάσεις και οι προτιμήσεις στην αναζήτηση καριέρας ανάμεσα στους χιλιάδες νέους που κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια και βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Η εφημερίδα Times του Λονδίνου δημοσίευσε μια έρευνα για τις επιλογές των νέων πτυχιούχων στην Αγγλία και εντύπωση κάνει η σειρά κατάταξης, ως εργοδότη στις προτιμήσεις των νέων, του Βρετανικού Υπουργείου των Εξωτερικών, του γνωστού σε όλο τον κόσμο Foreign Office. Από την 41η θέση το 2005, έπεσε το 2006 στη 54η θέση!

Τις πρώτες τρεις θέσεις προτιμήσεων καταλαμβάνουν εφέτος οι διεθνείς Εταιρείες Συμβούλων PWC, Deloitte και KMPG. Στην τέταρτη θέση (από 2η τον προηγούμενο χρόνο) βρίσκεται η Αγγλική Civil Service και στην 5η θέση προτιμήσεων το BBC.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η Αγγλική Civil Service δεν έχει καμία ομοιότητα με το Ελληνικό Δημόσιο και τους χιλιάδες τεμπέληδες που διαφεντεύουν τη Ελληνική αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Το ιστορικό λοιπόν Foreign Office με τη λαμπρότητα, το υψηλό κύρος και γόητρο που πρόσφερε στα στελέχη που σταδιοδρομούσαν στις τάξεις του, δεν ελκύει πια όπως παλιά. Οι νέοι, όλο και περισσότερο βλέπουν την καριέρα τους μέσα στο ανταγωνιστικό σκηνικό του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις του City το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο σημαντικότερο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.
Οι νέοι πτυχιούχοι προτιμούν τον ανταγωνισμό και τις ατέλειωτες ώρες καθημερινής εργασίας μέσα στις επιχειρήσεις της νέας οικονομίας από το ηπιότερο περιβάλλον του Δημόσιου Τομέα.

Ο κατάλογος των 100 εργοδοτών, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα, έχει ενδιαφέρον και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

1 Responses to “ΝΕΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ: ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ”

  1. # Blogger S G

    οντως στην Αγγλια οπως και στην Γερμανια οι ανωτεροι δημοσιοι υπαλληλοι στην πραγματικοτητα παραγουν σοβαρο εργο και ειναι θεσεις με κυρος.

    αλλα παρολαυτα οι περισσοτεροι ταλαντουχοι νεοι προτιμουν να δουλεψουν καπου που ανταμοιβονται με βαση το εργο τους οχι τα ετη υπηρεσιας...  

Δημοσίευση σχολίου

SearchThisBlog





Site Meter