ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Από τα λίγα δώρα που παίρνω στις γιορτές, τα περισσότερα είναι βιβλία. Εφέτος, ένα από αυτά μου τράβηξε αμέσως την προσοχή και με απορρόφησε μέχρι την τελευταία σελίδα. Πρόκειται για το νέο βιβλίο του Πάσχου Μανδραβέλη «Ασκήσεις Φιλελευθερισμού». Στις 246 σελίδες του έχουν συγκεντρωθεί μια σειρά από άρθρα του γνωστού δημοσιογράφου που κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και κερδίζουν αμέσως τον αναγνώστη με τη γενναιότητα των θέσεων που υποστηρίζουν και τον καθαρό λόγο. Με γλώσσα πλήρη, αλλά απλή και κατανοητή, φωτογραφίζεται ο νέο-ελληνικός ανορθολογισμός και ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις του καθενός, οι σελίδες του βιβλίου είναι χρήσιμα μαθήματα που θα έπρεπε να τα μελετήσουν όλοι, όσοι συμφωνούν και περισσότερο όσοι διαφωνούν με τις θέσεις που αναπτύσσονται.

Δεν γνωρίζω προσωπικά τον συγγραφέα και ομολογώ ότι μέχρι σήμερα δεν έτυχε να έχω προσέξει τα άρθρα του, ακόμη κι αυτά που δημοσιεύθηκαν στην Καθημερινή που ξεφυλλίζω κάθε πρωί. Δεν διαβάζω συχνά τις αναλύσεις που γράφονται κάθε μέρα στις αθηναϊκές εφημερίδες και νομίζω ότι αρκετοί αναγνώστες βλέπουν με δύσπιστο μάτι τα δημοσιογραφικά κείμενα αυτής της κατηγορίας. Συχνά η ανάγκη για επαγγελματική επιβίωση οδηγεί τους περισσότερους έλληνες δημοσιογράφους σε συμβιβασμούς, θολές θέσεις και άχρωμο λόγο, ή ακόμη χειρότερα σε ξύλινη γλώσσα και κιτρινισμό.

Δεν συμβαίνει αυτό με τον Πάσχο Μανδραβέλη. Τα κείμενα του βιβλίου είναι πολύ σημαντικά και κατά τη γνώμη μου συνιστούν γενναία παρέμβαση και «μπούσουλα» για αναζήτηση και ανάλυση της παθογένειας στη νεοελληνική κοινωνία.

Τα άρθρα παρουσιάζονται σε πέντε ενότητες που σύμφωνα με τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι:

α. Ενάντια στο ρατσισμό και το φόβο του άλλου

β. Πέρα από θρησκείες και εκκλησίες

γ. Απέναντι στη φενάκη του έθνους

δ. Υπέρ παγκοσμιοποίησης

ε. Άνθρωποι και δικαιώματα στο παγκόσμιο χωριό

Όπως λέει ο συγγραφέας στον πρόλογο του, «Κάθε άρθρο είναι και μια μικρή θεωρία για τα πράγματα». Συμφωνώ απόλυτα και συνιστώ σε όλους να το διαβάσουν.

*«Ασκήσεις Φιλελευθερισμού» Πάσχος Μανδραβέλης, σελίδες 264, Εκδόσεις τυπωθήτω-Γιώργος Δαρδανός, Αθήνα, Νοέμβριος 2006, ISBN 960-402-276-8

2 Responses to “«Ασκήσεις Φιλελευθερισμού»*: Το τελευταίο βιβλίο του Πάσχου Μανδραβέλη”

  1. # Blogger Κ.Τ - FREEBLOGGER

    Χρήσιμη η επισήμανση σου σχετικά με το βιβλίο του αρθρογράφου κ.Πάσχου Μανδραβέλη.Ευτυχώς που στις μέρες μας στην Ελλάδα και δη στην αγορά των media το να δηλώνεις -και με τα γραπτά σου σε καθημερινή βάση να το επιβεβαιώνεις κιόλας- την σταθερή φιλελεύθερη επιλογή σου είναι μια αποενοχοποιημένη ιδιότητα και συμπεριφορά!!! Ο κ. Μανδραβέλης είναι μια απο τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις άσκησης φιλελεύθερης δημοσιογραφίας απο συνειδητά φιλελεύθερο δημοσιογράφο. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε για "πληθυντικό αριθμό"...  

  2. # Blogger ΕΡΜΗΣ

    Από τους καλύτερους και πλέον συνεπείς αρθρογράφους της εποχής μας. Η απλή λογική και η στέρεα επιχειρηματολογία, κλονίζει τις χρόνιες αριστερές εμμονές που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από την λανθασμένη αριστερή ενοχή και να λέμε ξεκάθαρα πόσα κερδίσαμε σαν χώρα αλλά και σαν πολίτες που όταν μας μοίρασαν οι μεγάλοι το 1945, πέσαμε στην Δύση.  

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter