ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Περί ΟΤΕ, Εθνικής Ασφαλείας, κλπ.

Αρκετά συχνά, όταν ακούω ηλίθιες δηλώσεις πολιτικών προσώπων, θυμάμαι ένα κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση που διάβασα πριν από μερικά χρόνια με τίτλο «Η τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω» που είχε για πρώτη φορά δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Ελλήνων Νομικών το 1941 και αργότερα εκδόθηκε σε βιβλίο που διαβάζεται ακόμη. Γράφει σε ένα σημείο ο Λεμπέσης « . . . Ο Βλάξ ως πλησιέστερος προς το ζωϊκόν βασίλειον, έχει την ένστικτον καχυποψίαν ούτω ανεπτυγμένην, ώστε να αδυνατεί να διαγνώσει, ή να εννοήσει τους συλλογισμούς και λογικούς υπολογισμούς του ευφυούς, βασιζομένους όχι εις το ένστικτον, αλλά εις την διάνοιαν».
Θα έλεγα ότι τα βλακώδη επιχειρήματα που λέγονται τις μέρες αυτές από εκείνους που πολεμούν με λύσσα την πώληση του ΟΤΕ, μάλλον εντάσσονται σ’ αυτή την περιγραφή, διευκρινίζοντας, όμως, ότι το πιθανότερο είναι, πως αυτοί που έχουν ξεσηκωθεί για να ματαιωθεί η ιδιωτικοποίηση, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους βλάκες, αλλά θεωρούν βλάκες όλους εκείνους στους οποίους απευθύνονται, δηλαδή το σώμα των Ελλήνων ψηφοφόρων. Αποκορύφωμα ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και η ρητορεία της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ, που μεταξύ άλλων ευφυών δηλώσεων, είπε «. . .
τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων διασυνδέονται με το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του ΟΤΕ. Είναι σαφές επομένως ότι η κυβέρνηση ξεπουλά ζωτικής σημασίας εθνικά συμφέροντα» (!)

Φαίνεται ότι έχουν στερέψει τα οικονομικά επιχειρήματα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και οι αντιδρούντες επιστρατεύουν πλέον τα βλακώδη εθνικοπατριωτικά συνθήματα περί ασφαλείας της χώρας και άλλες παρόμοιες μπούρδες που ακούγονται συχνά.

Νομίζω όμως ότι την καλύτερη απάντηση στη κυρία Μιλένα Αποστολάκη έδωσε σήμερα η Πανδώρα του Βήματος και αξίζει να διαβάσει κανείς τα επιχειρήματα μιας δημοσιογραφικής στήλης που δεν είναι βέβαια φιλοκυβερνητική:

« . . . . . Ας δούμε, κατ’ αρχάς, την απάντηση που δίνει η κυβέρνηση. Πρώτα απ’ όλα, ακόμη και οι στρατιωτικές επικοινωνίες που γίνονται μέσω του υφισταμένου δικτύου του ΟΤΕ είναι κρυπτογραφημένες. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, όμως, είναι ασύρματες και γίνονται μέσω πολύ υψηλών συχνοτήτων. Επίσης, όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, μέρος των στρατιωτικών επικοινωνιών πραγματοποιείται μέσω δορυφόρου (του «Helios II» για τη χρήση του οποίου η χώρα έχει συνάψει διακρατική συμφωνία με τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία).

Τέλος, ο στρατός έχει αρχίσει να αναπτύσσει πριν από το 2000, επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, το δικό του ψηφιακό δίκτυο (σύστημα «Ερμής») το οποίο έχει υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του και σε λίγο καιρό θα έχει ολοκληρωθεί, όπως βεβαιώνει αρμοδίως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέσω του «Ερμής» θα είναι δυνατή η επικοινωνία του κέντρου επιχειρήσεων με όλες τις μονάδες ανά την ελληνική επικράτεια.

Αυτά, εν ολίγοις, αντιτείνει η κυβέρνηση, αλλά εμείς δεν πρέπει να «ψαρώσουμε» μπροστά στους τεχνικούς όρους. Διότι η Μιλένα Αποστολάκη κρίνει την απάντηση «γραφική», επισημαίνοντας κιόλας ότι προκαλεί «θυμηδία» - και η Μιλένα είναι σοβαρό πρόσωπο: για να το λέει, κάτι περισσότερο θα ξέρει από εμάς.

Πως είναι δυνατόν όμως για τους πολίτες χωρίς εξειδικευμένη γνώση των επικοινωνιακών τεχνολογιών να κρίνουν ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο. Ο μόνος τρόπος είναι να εκτιμήσει την αξιοπιστία της κάθε πλευράς: από τη μία της Μιλένας και, από την άλλη, της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν όμως η Μιλένα έχει δίκιο, τότε ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και όλοι οι επιτελείς ως τον τελευταίο είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αφελείς, ή, στη χειρότερη, επικίνδυνα ηλίθιοι. (Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι όλοι τους εξωνημένοι: κανονικοί προδότες!. . )

Έτσι ο καθένας μας καλείται να αναλογισθεί αν είναι ποτέ δυνατόν να υφίσταται τέτοιου μεγέθους συνωμοσία εις βάρος της εθνικής ασφαλείας, στην οποία να μετέχουν κυβέρνηση και ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων, και να το γνωρίζει μόνο . . .η Μιλένα! Το ΠΑΣΟΚ έχει όλο το δίκιο του κόσμου , όταν επισημαίνει ότι τα δίκτυα του ΟΤΕ δεν πρέπει να πωληθούν, επειδή είναι δημόσιο αγαθό (όπως ακριβώς και οι δρόμοι), για το οποίο η χώρα έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να χρεώνεται συνωμοσιολογία και μάλιστα επιπέδου Λιακόπουλου ή Καρατζαφέρη. Αυτό φαίνεται ότι το καταλαβαίνει ο Γιώργος και μάλλον είναι ο λόγος για τον οποίο είπε στη Μιλένα το «εύγε και φεύγε» από το Πολιτικό Συμβούλιο. . . . . ΤΟ ΒΗΜΑ 15/12/2006»

Εν κατακλείδι, γιατί να έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια της χώρας ο ΟΤΕ; Δηλαδή, αν ξεχάσουμε τον ΟΤΕ, δεν χρησιμοποιεί ο Στρατός καθημερινά την κινητή τηλεφωνία που ελέγχεται από τρεις ιδιωτικές εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο είναι ξένες πολυεθνικές;

Αλίμονο αν η ασφάλεια επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων εξαρτάται από τον οποιοδήποτε ΟΤΕ, δημόσιο ή ιδιωτικό. Τέτοιες ανόητες υποθέσεις χαρακτηρίζουν απλά την «ένστικτον καχυποψίαν» του βλακός, όπως λέει και ο Ευάγγελος Λεμπέσης, είτε ο Βλαξ είναι αυτός που τις προτείνει, ή αυτός που τις πιστεύει.

0 Responses to “Περί ΟΤΕ, Εθνικής Ασφαλείας, κλπ.”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter