ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ



Σε παλαιότερο άρθρο σ’ αυτό το Iστολόγιο (βλ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) είχαμε γράψει για την ηλεκτρονική ψήφο (e-vote) και τους κινδύνους που εισάγονται με την ενδεχόμενη υιοθέτηση της στην πιο θεμελιώδη πράξη της δημοκρατικής διαδικασίας την ημέρα των εκλογών, την ψηφοφορία.

Σε σημερινή ανάλυση της η εφημερίδα The New York Times περιγράφει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις Η.Π.Α. και αφορούν τη χρήση ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας. Υπήρξαν καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ψηφοφόρος άλλον υποψήφιο ψήφιζε πιέζοντας το κουμπί της επιλογής του και σε άλλον καταγράφονταν η ψήφος!

Στην Πολιτεία της Φλόριντα που η ψηφοφορία για την εκλογή μιας έδρας στο Κογκρέσο κρίθηκε υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου μόνο για 400 ψήφους, σύμφωνα με ό,τι καταγγέλλεται οι ηλεκτρονικές μηχανές απέτυχαν να καταγράψουν ούτε λίγο ούτε πολύ 18.000 ψήφους! Κατά την έγκυρη εφημερίδα αρκετές από τις καταγγελίες έχουν επιβεβαιωθεί από υπεύθυνους αξιωματούχους των εκλογών.

Επειδή μάλλον δεν θα αργήσει να ξεκινήσει και στη χώρα μας η συζήτηση για την ηλεκτρονική ψήφο σε εθνικό επίπεδο, όσο περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν τις βασικές παραμέτρους αυτού του ζητήματος τόσο ουσιαστικότερες θα είναι οι θέσεις που θα προβάλλονται για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Αλλιώς την ενημέρωση και καθοδήγηση μας θα αναλάβουν εργολαβικά τα πρωϊνάδικα τύπου «Αυτιά» και τα δελτία των μη-ειδήσεων των διαφόρων «Χατζηνικολάου» των καναλιών.

Το άρθρο της εφημερίδας είναι πολύ ενδιαφέρον και όποιος δεν βαριέται μπορεί να το διαβάσει ολόκληρο εδώ.

0 Responses to “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (E-Vote) - Συνέχεια”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter