ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και Μεταρρυθμίσεις» πραγματοποιήθηκε σήμερα δημόσια συζήτηση στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στην οδό Σταδίου 24. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Warwick και στο ALBA και αρθρογράφος του Βήματος κ. Χαρίδημος Τσούκας, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του «Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Ανδρέας Παπανδρέου» κ. Κων. Καρτάλης και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά κ. Θεόδωρος Πελαγίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής κ. Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) το οποίο είχε και την ευθύνη για τη διοργάνωση της συζήτησης.

Δεν συμβαίνει συχνά στη χώρα μας να ακούγονται δημόσια και με παρρησία απόψεις που φέρνουν στη επιφάνεια τα βασικά προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας που είναι η έλλειψη πληροφόρησης, η άγνοια για τις νέες συνθήκες που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση καθώς και η σφοδρή αντίσταση της πλειοψηφίας σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονιστικής αλλαγής. Είναι δουλειά των κοινωνιολόγων και των ιστορικών να προσπαθούν να ερμηνεύουν τη σημερινή στάση των Ελλήνων. Όμως χρειάζεται σωστός και τολμηρός πολιτικός χειρισμός για να αντιμετωπισθεί η «ραντιέρικη» τακτική και ο συντηρητισμός της ελληνικής κοινωνίας ο οποίος όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο σημείωμα τέμνει οριζόντια όλες τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας, από το ΚΚΕ έως το ΛΑΟΣ .

Όπως πολύ παραστατικά εξηγεί ο καθηγητής Θ. Πελαγίδης, η συμπεριφορά μας σήμερα καθορίζεται ως επί το πλείστον από αυτό που ο ίδιος ονομάζει «Προσοδοθηρία» και είναι η στρατηγική επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων, επαγγελματικών ενώσεων και ομάδων συμφερόντων όχι με την παραγωγή υπηρεσιών και προϊόντων για την αγορά, αλλά με την επιβολή μέσω της πολιτικής διαδικασίας ρυθμίσεων στην οικονομική ζωή ώστε να προστατεύονται τα κλειστά επαγγέλματα και οι συντεχνίες για τη δημιουργία προσόδου υπέρ των ομάδων αυτών και σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης. Σχετικά με αυτές τις διαπιστώσεις τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το τελευταίο βιβλίο των Θόδωρου Πελαγίδη και Μιχάλη Μητσόπουλου «Η ανάλυση της ελληνικής Οικονομίας. Η προσοδοθηρία και οι μεταρρυθμίσεις».

Ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, όπως τον γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες της αρθρογραφίας του στο Βήμα, λέει πάντα τα πράγματα με το όνομα τους και δεν διστάζει ποτέ να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά όταν λέει τις απόψεις του.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Γεωργιάδης είναι μια ελπιδοφόρα νέα παρουσία στο κοινοβούλιο που μιλά πάντα με θάρρος και ρεαλισμό. Μακάρι να υπήρχαν πολλές παρόμοιες φωνές στην πολιτική μας ζωή. Στην αναφορά του Θ. Πελαγίδη ότι σήμερα το κυνήγι της «προσοδοθηρίας» είναι ένα παιχνίδι με «στρεβλά κίνητρα αλλά ορθολογικούς παίκτες» είπε ότι ο ίδιος θέλει να είναι λίγο αισιόδοξος και το γεγονός της παρουσίας του σε μια εκδήλωση στην Αθήνα μακριά από τους ψηφοφόρους του στην Κέρκυρα δείχνει από μόνο του ότι είναι μη-ορθολογικός παίκτης και μακριά από τη συντεχνιακή λογική της προσοδοθηρίας.

Κατά τη γνώμη μας ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Κων. Καρτάλης αποτέλεσε μια παραφωνία σε ότι αφορά την ρεαλιστική θεώρηση του ελληνικού προβλήματος σε σχέση με τους άλλους ομιλητές. Η προφανής εξάρτηση του ιδρύματος του οποίου προεδρεύει από το ΠΑΣΟΚ, τον υποχρέωσαν να μιλήσει τη ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιεί το κόμμα, ειδικότερα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκάς Τσούκαλης συντόνισε θαυμάσια τη συζήτηση και όπως πάντα ο καθαρός λόγος του εντυπωσιάζει τον ακροατή και τον κάνει να σκεφθεί. Ελπίζουμε ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του τα πρακτικά της συζήτησης για ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται και δεν μπόρεσαν - ή δεν γνώριζαν – να παρευρεθούν.
Παρόντες μεταξύ άλλων από την ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν οι καθηγητές κ.κ. Θ. Κουλουμπής και Π. Ιωακειμίδης.

Η συζήτηση είχε προγραμματισθεί για τις 12:30, αλλά τεχνικά προβλήματα στη μικροφωνική εγκατάσταση καθυστέρησαν την έναρξη για περίπου μισή ώρα και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τελικές τοποθετήσεις στις 3 μμ.

0 Responses to “«Παγκοσμιοποίηση και Μεταρρυθμίσεις» στον Ιανό”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter