ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οικονομική Διπλωματία

Μερικές ειδήσεις με ενδιαφέρον περνούν συνήθως «στα ψιλά», ιδιαίτερα σε ημέρες που κυριαρχεί στην επικαιρότητα ο παραλογισμός όπως σήμερα με τη νέα κινητοποίηση των συντεχνιών για τον μή εκσυγχρονισμό στο ασθενούν εκπαιδευτικό οικοδόμημα της χώρας.
Μια τέτοια είδηση είναι αυτή που αναφέρεται στο πρώτο Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ Νέων Επιχειρηματιών που αρχίζει αύριο 23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.
Από ελληνικής πλευράς αναμένονται να συμμετάσχουν 40 νέοι επιχειρηματίες και από την άλλη πλευρά έχουν ήδη εγγραφεί 27 νέοι Τούρκοι επιχειρηματίες. Το Φόρουμ οργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών - Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε – σε συνεργασία με την Ένωση Νέων Επιχειρηματιών της Τουρκίας – ΤUGIAD – που και οι δύο είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών «ΥES for Europe». Σε σχετική ανακοίνωση τους αναφέρεται ότι ήδη στην Τουρκία σήμερα δρουν 77 ελληνικές επιχειρήσεις με συνολικές επενδύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια δολάρια.

  • Το φόρουμ είναι στο πνεύμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογο του Tayyip Erdogan που έλαβε χώρα στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής των χωρών Συνεργασίας στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη (SE European Cooperation Process - SEECP) που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του περασμένου Μαΐου και κατά τη συνάντηση είχε δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων οι οποίες συνεχώς βελτιώνονται καθώς οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ηγεσίες των δύο γειτονικών χωρών ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα μέσα στα πλαίσια της οικονομικής διπλωματίας.

Η οικονομική διπλωματία κτίζει αργά αλλά σταθερά τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και σταδιακά αποδυναμώνει τους δύο αντίπαλους εθνικισμούς. Οι εθνικισμοί αυτοί στη χώρα μας πάντα δαιμονοποιούν την Τουρκία, εκφράζονται από το γνωστό εθνοκεντρισμό και συμπληρώνονται από το νέο-ορθόδοξο εθνικιστικό λόγο ο οποίος με τη σειρά του δαιμονοποιεί εκτός από την Τουρκία και ολόκληρη τη Δύση μαζί με τις αξίες της. Αντίθετα, τέτοιες συναντήσεις που κτίζουν τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών βάζουν τα θεμέλια για μακρόχρονες περιόδους σταθερότητας και αποδυναμώνουν τους έξαλλους σε Ελλάδα και Τουρκία που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια όλης της περιοχής.

0 Responses to “Οικονομική Διπλωματία”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter