ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αναλφάβητοι ψηφιακά οι Έλληνες

Από τις ειδήσεις της ΕΡΤ Α.Ε. σήμερα 20/6/2006, διαβάζουμε:
Πηγή: ΑΠΕ

"Κατ' εξοχήν "ψηφιακά αναλφάβητος λαός" της Ευρώπης είναι οι Έλληνες, αφού το 65% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει καμία γνώση της Πληροφορικής και της γενικότερης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες, που αφορά τις σχέσεις των Ευρωπαίων πολιτών με την Πληροφορική το 2005. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, εντελώς άσχετοι με την Πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δηλώνει το 37% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην Ελλάδα (65%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (59%), η Ουγγαρία (57%), η Κύπρος και η Πορτογαλία (54%) και η Λιθουανία (53%). Από την άλλη πλευρά οι πλέον εξοικειωμένοι πολίτες με τη χρήση των Η/Υ είναι οι Δανοί, όπου μόνο το 10% δηλώνει ψηφιακά αναλφάβητο. Ακολουθούν οι Σουηδοί (11%), οι Λουξεμβούργιοι (20%) και οι Γερμανοί (21%). Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων καθώς και φοιτητών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική. Συγκεκριμένα, το 19% των Ελλήνων φοιτητών δηλώνει πως δεν έχει καμία σχετική γνώση, έναντι 4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.

Σε ό,τι αφορά τους πτυχιούχους πανεπιστημίων δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική το 23% των ερωτηθέντων Ελλήνων έναντι 11% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση με Η/Υ. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική αντιστοιχούν στο 32%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 10%.

Στους Έλληνες ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών, άσχετοι με την Πληροφορική δηλώνει το 59%, με τον μέσο κοινοτικό όρο να είναι στο 29%.

Όσον αφορά στους Έλληνες ηλικίας 55 - 74 ετών, το 93% δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 65%.


Τέλος, σε ό,τι αφορά τους μή έχοντες απασχόληση δηλώνει άσχετο με την Πληροφορική το 56%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 39%.

Αντίστροφη είναι φυσικά η εικόνα στο ερώτημα αν έχετε υψηλό επίπεδο γνώσεων στον τομέα της Πληροφορικής. Θετικά απαντά μόνο το 9% των Ελλήνων, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 22%.

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές απαντά θετικά το 26% των ερωτηθέντων, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 43%".


Το σχόλιο μας:
Φαίνεται ότι οι πανεπιστημιακοί που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για διαδικασίες αξιολόγησης και οι καταληψίες φοιτητές που παλεύουν για να μην εντατικοποιηθούν οι σπουδές, έχουν ανακαλύψει τον τρόπο για να αλλάξει αυτή η εικόνα του ψηφιακού αναλφαβητισμού!

Κατά τα άλλα στην επόμενη κινητοποίηση της Πέμπτης δήλωσε συμπαράσταση με εικοσιτετράωρη απεργία και η ΑΔΕΔΥ, η οποία, ιστορικά μετά το συνέδριο της το 1983 στο οποίο η σύνθεση τότε διαμορφώθηκε περίπου κατά 40% από μέλη της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, προφανώς παραμένει ακόμη κύριος μοχλός πίεσης της ιδιάζουσας συντεχνίας των δασκάλων της βασικής και μέσης εκπαίδευσης.

0 Responses to “Αναλφάβητοι ψηφιακά οι Έλληνες”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter