ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κάθε φορά που χρειάζεται να επισκεφτώ ανοικτό φαρμακείο για κάποια επείγουσα προμήθεια, συμβαίνει συνήθως να είναι κλειστό. Ας θυμηθούμε τα ωράρια τους: Δευτέρα και Τετάρτη δεν ανοίγουν τα απογεύματα. Σάββατο και Κυριακή παραμένουν κλειστά όλη την ημέρα και το ίδιο συμβαίνει στις πολυάριθμες αργίες στη διάρκεια του έτους. Για τις ημέρες και ώρες που δεν λειτουργούν, αναρτούν κατάλογο με τις διευθύνσεις εκείνων των μελών της συντεχνίας τους που παραμένουν ανοικτά και όποιος έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες τους είναι υποχρεωμένος να αρχίσει την αναζήτηση από τον κατάλογο αυτό, να χρησιμοποιήσει οδικό χάρτη αν δεν γνωρίζει την περιοχή και ίσως όταν επί τέλους εντοπίσει ανοικτό φαρμακείο να αναμείνει σε κάποια ουρά με άλλους το ίδιο ταλαιπωρημένους πελάτες για να εξυπηρετηθεί. Πολλές φορές ο ατυχής ενδιαφερόμενος είναι ηλικιωμένος, ασθενής, ή κάποιος που δεν έχει εξασφαλίσει μεταφορικό μέσο για τη μετακίνηση του στο φαρμακείο που διημερεύει ή διανυκτερεύει. Άλλες φορές πάλι το συγκεκριμένο είδος που ψάχνει να αγοράσει δεν υπάρχει στο ανοικτό φαρμακείο και αρχίζει νέος κύκλος αναζήτησης.

Λοιπόν, εγώ όταν αναγκάζομε να περάσω από αυτή τη διαδικασία, νιώθω σαν σοβιετικός πολίτης του παλιού καιρού και αγανακτώ με τον εξευτελισμό που πρέπει να υποστώ για κάτι τόσο απλό, όσο είναι η αγορά ενός φαρμάκου. Όσες φορές βρέθηκα σε άλλες πόλεις του πολιτισμένου κόσμου, το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να απευθυνθώ στο τμήμα φαρμάκων κάποιου μεγάλου πολυκαταστήματος που όχι σπάνια λειτουργούσε ακόμη και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και να εξυπηρετηθώ.

Όταν η κυβέρνηση έφερε στην αγορά το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ρητά εξαίρεσε τα φαρμακεία από τις νέες ρυθμίσεις. Ακόμη και όταν στις 11 του περασμένου Απριλίου ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο που αφορούσε τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης και έγινε νόμος του κράτους (Ν. 3457, ΦΕΚ 93Α /8.5.2006), καμία ρύθμιση δεν τολμήθηκε στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων. Αυτός δηλαδή ο δισταγμός που βλέπουμε να δεσπόζει σήμερα με την έλλειψη τόλμης και αποφασιστικότητας για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της πάσχουσας τριτοβάθμιας παιδείας στη χώρας μας, πρυτάνευσε και στη περίπτωση της ψήφισης του νόμου για την επιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας σε άρθρο του που είχε δημοσιευθεί στην Καθημερινή πριν από λίγους μήνες έγραφε: «Η Ελλάδα θα απογειωθεί μόνο αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική και κοινωνική βούληση ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων». Αυτό είναι αυτονόητο και σύμφωνο με τη διακηρυγμένη πολιτική εκσυγχρονισμού και απελευθέρωσης της αγοράς που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Όμως φαίνεται ότι και στην περίπτωση των φαρμακείων η πολιτική αυτή δεν μπορεί να περάσει και να τερματίσει τον προστατευτισμό που απολαμβάνει αυτός ο επαγγελματικός κλάδος. Για μερικές συντεχνίες το πρόγραμμα της ΝΔ δεν έχει εφαρμογή και συνεχίζουν να λειτουργούν σε συνθήκες άλλων εποχών. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που είχε δώσει ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πέρυσι σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ λέγοντας ότι « μια χαρά είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων»!

Η προστασία που απολαμβάνει η συντεχνία των φαρμακοποιών δεν είναι καθόλου μια χαρά για το κοινωνικό σύνολο και αυτό το νιώθει ο κάθε αγανακτισμένος συμπολίτης μας που προσπαθεί να φθάσει σε ανοικτό φαρμακείο κάποιο Σάββατο όταν όλα τα άλλα καταστήματα λειτουργούν κανονικά όχι μόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά ακόμη και στην Ελλάδα!

6 Responses to “Κλειστά Επαγγέλματα και Φαρμακεία”

  1. # Anonymous Ανώνυμος

    EXEIS DIKIO!  

  2. # Anonymous Ανώνυμος

    kurie mou exeis dikio alla kai sta ipolipa europaika karati ektos agglias to epagelama einai kleisto.kai tis argies kai tis bradines ores iparxoun ta efimerevonta.ws farmakopiws anergos tha ithela na anoixi to epagelma wste na mporw na anixw kai ego farmakio.allaean simbi auto tha eleutherothoun oi times.den tha me ipoxrewnei to kratos ti timi tha exei to farmako kai pio tha einai to kerdos mou.tha ginoume emporoi kratontas gia xeria mas to pio simantiko agatho tis ugeias mas to farmako.des optika katastimata pou einai eleuthera alla oloi ma oloi douleuoun me 200 kai 300% kerdos mikroi kai megaloi.oso gia to orario exei dikio alla sto farmakeio prepei na einai paron enas farmakopios kai oxi monos bohthos farmakopoiu pou gia mena einai polles fores epikindinoi gia tin ugeia sas me tis simboules tupou geitonisas pou dinoun.epomenos tha douleume 24 ores to 24 h tha plhronoume enan allo farmakopio 1200 euro o protodioristos gia na einai anoixto to farmakeio + tha exo kai 15% kerdos standar.esu douleuois toses ores?kai sta politismena krati akoma kai agglias kai amerikhs pou exoun anoixto to epagelma tou farmakopoiou kai to kerdos tou..ektos oraiou kathe farmako sintagografoumeno kostizei 3.15 euro epipleon pou pigenoun sto farmakopio pou kathetai ektos oktaorou kai ektos efimerias gia esena pou xexasen na pareis to farmako sou kai apeteis na min eisai rwsos alla oi aloi na ginoun douloi sou.mipws thes na ta kanoume kai delivery ta farmaka kurie mou.gia kouniste to kolo sas ligo ellhnes tis politrhwna  

  3. # Anonymous Ανώνυμος

    Σωστός ο συνάδελφος. Όλη η Ευρώπη μιλάει για λιγότερες ώρες εργασίας αλλά καλό θα είναι το φαρμακείο στην Ελλάδα να είναι ανοικτό 24ώρες γιατι ξέχασα να πάρω τον ουροσυλλέκτη και το πρωι πρέπει να πάω για εξετάσεις... δεν έβαλα προφυλακτικό και πρέπει επιγόντως να βρώ το "χάπι της επόμενης μέρας" ΤΩΡΑ...
    Το φάρμακο κύριοι είναι κοινωνικό αγαθό και η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση. Είναι αναγκαίο να δίδετε δια χειρός φαρμακοποιού κατόπιν εντολής ιατρού.  

  4. # Anonymous Ανώνυμος

    SAFOS OI SINADELFI EXOYN APOLYTO DIKIO . ME THN APELEYTHEROSEI TOY EPAGGELMATOS THA BRETHOYN KERDOSKOPOI POY THA PAIZOYN ME TO POIO SHMANTIKO AGATHO THN YGEIA. OMOS TA PRAGMATA DEN MPOROYN NA MINOYN OPOS EINAI AYTH TH STIGMH. KATHOS OI ADEIES TON FARMAKEION PANE NA METATRAPOYN SE KLIRONOMIKH YPOTHESH. FARMAKOPIOI PALIOI PETHAINOYN KAI OI APOGONOI TOYS OI OPOIOI EINAI ASXETOI ME TO EPAGGELMA NOIKIA ZOYN TIS ADEIES KAI DEN TIS POYLANE ME APOTELESMA OI NEOI NA MENOYN STHN APEKSO. TO NOMIKO KATHESTOS PREPEI NA ALAKSEI IPO SAFEIS OROYS GIA THN PROSTASIA OLON MAS.  

  5. # Blogger Zon

    PROFANWS O POLIKRITOS EINAI ASXETOS ME TO FARMAKEFTIKO EPAGELMA K KALA THA KANEI NA MHN ASXOLEITAI ME KATI POU DEN GNWRIZEI..AFTO POU XREIAZETAI EINAI MIA APERGIA DIARKEIAS XWRIS EFIMEREVON FARMAKEIO,XWRIS NA DINOUME FARMAKA..OLOI AFTOI POU ERXONTE SE EFIMEREVON FARMAKEIO AS EXOUN PRWTA SIDAGH GIATROU(TA MESANIXTA AS POUME POU O POLIKRITOS EXISE MESA STH GOMENA TOU) K META SIZITAME OLA TA ALLA..  

  6. # Anonymous Ανώνυμος

    Αγαπητέ μου φίλε η σοβιετικου τύπου οπως την περιγραφετε διαδικασία είναι αυτή που επιτρέπει στα φαρμακεία να λειτουργούν μέσα σε τέτοια πλαίσια κόστους ωστε σε καθε γωνία να υπάρχει και ένα φαρμακείο ωστε να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Εαν εσας τώρα που είστε νέος και "δυνατός " αυτο σας φαίνεται περιτό, λυπάμαι, αλλα η αδυναμία σας να αντιληφθείτε τις αναγκες των πιο αδύναμων συμπολιτών σας δεν σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε εκ μέρους τους. Η αλήθεια είναι οτι υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δυνατότητα μετακίνησης και χωρις συγγενεις και φίλους για να πανε αντ αυτών σε κάποιο μακρινό φαρμακείο για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους. Αυτοί εξαρτώνται άμεσα απο την ύπαρξη του φαρμακείου της γειτονιάς τους, γνωρίζουν άριστα το ωράριο της λειτουργίας του και καλό ειναι να γνωρίζετε και εσείς οτι εαν ληφθουν μέτρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του, και μειώσουν τον αριθμό των φαρμακείων οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθουν με ευχέρεια απο τα 24ωρα φαρμακεια που θα βρισκονται όμως μακρυά απο την κατοικία τους. Είναι απαραίτητο για την κοινωνία να ενημερωθεί πως η απελευθέρωση του ωραρίου για τα φαρμακεία δεν σημαίνει ότι θα έχει την ευκολία ο πολίτης να εξυπηρετηθεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του όπως και όποια ώρα τον βολεύει αλλά ότι μετά από μια περίοδο προσαρμογής όπου πολλά φαρμακεία θα κλείσουν θα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί πολύ περισσότερο για να προμηθευτεί τα φάρμακα του.Αναρωτιέμαι αν ο καθενας που με περισσή ευκολια ως "πολύκριτος" έχει γνώμη και κρίση για τα πάντα μπορεί να αντιληφθεί την απόγνωση στην οποία μπορεί να περιέρχονταν κάποιοι ανθρώποι εαν η πολιτεία ακολουθούσε τις απόψεις του για ζητήματα για τα οποία προφανώς δεν έχει καμία γνώση.  

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter