ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ηλεκτρονικό Έγκλημα

Απατεώνες κτύπησαν την Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που απέστειλαν μαζικά σε χιλιάδες πελάτες της τράπεζας. Το μήνυμα «ενημέρωνε» τον ατυχή παραλήπτη ότι κατά πληροφορίες το πιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης, ότι ήδη εν μέσω πανικού έχουν αρχίσει μαζικές αναλήψεις (!) από τα υποκαταστήματα και τα ATM της τράπεζας, διαπιστώνεται ότι αρκετοί λογαριασμοί έχουν κλείσει για τεχνικούς λόγους και ότι οι πελάτες αδυνατούν να πάρουν τα χρήματα τους!


Στο μήνυμα υπήρχε ιός τύπου trojan που ενεργοποιούταν με το άνοιγμα του email και σε συνέχεια μπορούσε να καταγράφει και να αποστέλλει στους εισβολείς τα απόρρητα στοιχεία με τους κωδικούς που οι πελάτες έχουν για να διακινούν το λογαριασμό τους. Ο ιός μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο σε υπολογιστές που δεν είχαν ενημερωμένο με τις τελευταίες διορθώσεις το λειτουργικό σύστημα των MS Windows και εκμεταλλευόταν ένα κενό στη ασφάλεια του λογισμικού. Όσοι ανυποψίαστοι πίστεψαν το μήνυμα έσπευδαν αμέσως να συνδεθούν με την τράπεζα για να ελέγξουν το λογαριασμό τους και έτσι ο «μολυσμένος» υπολογιστής απέστελλε τους κωδικούς στο κέντρο των απατεώνων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1000 πελάτες έπεσαν θύματα της απάτης.

Με σχόλιο της η τράπεζα τόνισε ότι μόνο αφελείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας πτώχευσε, κάλεσε τους πελάτες της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και καχύποπτοι σε τέτοιου είδους μηνύματα και να διατηρούν τον υπολογιστή τους ενημερωμένο με τις τελευταίες πάντα εκδόσεις ασφαλείας του λογισμικού.

  • Η επίθεση στη Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας κάνει ακόμη πιο επίκαιρο το Συνέδριο Τεχνολογίας και Πληροφορικής με θέμα «Στρατηγική και Ασφάλεια στην Πληροφορία των Συστημάτων» που όπως έχει ανακοινωθεί πραγματοποιείται στις 19 και 20 Ιουνίου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην «Αθηναΐδα» με συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο.

0 Responses to “Ηλεκτρονικό Έγκλημα”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter