ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Να φύγουν τα Τζιπ από τις πόλεις

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου Ken Livingston ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια του Δήμου για τριπλασιασμό του «εισιτηρίου» που θα πληρώνουν τα Τζιπ όταν εισέρχονται στο κέντρο της Αγγλικής πρωτεύουσας. Όπως είναι γνωστό οι οδηγοί στο Λονδίνο που θέλουν να μπουν με το όχημα τους σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως συνωστισμένες (congested areas) πληρώνουν σήμερα τέλος (congestion charge) οκτώ αγγλικές λίρες την ημέρα. Το μέτρο αυτό έχει εφαρμοσθεί εδώ και αρκετό καιρό με θετικά αποτελέσματα στη μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων.
Με τις νέες προτάσεις που σχεδιάζεται να μπουν σε εφαρμογή όχι αργότερα από το 2009, όσοι οδηγούν αυτά τα «τέρατα» των δρόμων (Jeeps και SUVs), όπως τα απεκάλεσε ο Δήμαρχος του Λονδίνου, θα πρέπει να πληρώνουν 25 λίρες την ημέρα για να εισέρχονται με τα οχήματα τους στις κεντρικές περιοχές της μεγαλούπολης.

Πότε τελικά θα έχει το θάρρος η Κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να προτείνει αντίστοιχα μέτρα για την Αθήνα;

Το κακό εδώ έχει παραγίνει. Οι χιλιάδες συμπατριώτες μας που επιλέγουν αυτά τα άσχημα οχήματα για τις καθημερινές τους μετακινήσεις έχουν πολλαπλασιάσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα μέσα στις πόλεις που δεν αντέχουν πια τη συσσώρευση της λαμαρίνας και του καυσαερίου.
Δεν χρειαζόμαστε τέτοια αυτοκίνητα. Οι κοινωνιολόγοι και οι ψυχίατροι οπωσδήποτε μπορούν να εξηγήσουν τις αιτίες που ωθούν τόσους πολλούς Νεοέλληνες στη αγορά των τζιπ, οι υπεύθυνοι όμως πολιτικοί πρέπει να δράσουν εδώ και τώρα για τον εξοστρακισμό από τις πόλεις αυτής της κατηγορίας των τετράτροχων που προκαλούν με την παρουσία τους στους δρόμους και επιδεινώνουν καθημερινά το πρόβλημα της μετακίνησης για όλους μας.

Η κυκλοφορία των Τζιπ πρέπει να απαγορευθεί στις πόλεις διότι,
  • Καταλαμβάνουν πολύ χώρο σε στενούς δρόμους και σε θέσεις στάθμευσης που δεν επαρκούν πια.
  • Μολύνουν δυσανάλογα την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.
  • Καταναλώνουν πολλαπλάσια καύσιμα όταν το ενεργειακό πρόβλημα έχει εξελιχθεί στο μείζον ζήτημα της οικονομίας.
  • Συχνά ευθύνονται για σοβαρά ατυχήματα εξ αιτίας της ψεύτικης βεβαιότητας για ασφάλεια που δίνουν στους κατόχους των.
  • Προκαλούν με τον όγκο και την ασχήμια τους άλλους πολίτες που επιθυμούν περισσότερη καλαισθησία στο περιβάλλον που ζουν (υπάρχουν και τέτοιοι στην Ελλάδα).


Ο δημοφιλής Δήμαρχος του Λονδίνου, γνωστός για την αθυροστομία του, είχε πέρυσι αποκαλέσει ηλιθίους (idiotic) τους κατόχους των τζιπ. Δεν ζητάει κανείς παρόμοιους τολμηρούς εκφραστές της λογικής στην Ελλάδα. Εκείνο που χρειάζεται είναι η άμεση λήψη μέτρων για περιορισμό της κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων, όπως και σε μια ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, τη Γαλλία, έχει ήδη ξεκινήσει από πέρυσι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επιβολή υψηλών δασμών σε όλα τα πολυπληθή κακόγουστα οχήματα τύπου Jeep με στόχο την επιδότηση της αγοράς του μικρού αυτοκινήτου για όλους τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω.






0 Responses to “Να φύγουν τα Τζιπ από τις πόλεις”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter