ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πάπας και Χριστόδουλος

Κατά την επίσκεψη του στην Πολωνία ο Πάπας Βενέδικτος XVI μίλησε στις 25 Μαΐου 2006 σε συγκέντρωση κληρικών στον Καθεδρικό Ναό της Βαρσοβίας και θα είναι χρήσιμο να διαβάσουν οι ηγούμενοι της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας τα όσα είπε. Εδώ θα σταθούμε σε ένα σημείο της ομιλίας του που νομίζουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και σε ελεύθερη μετάφραση λέει:

«Οι πιστοί περιμένουν ένα μόνο πράγμα από τους ιερείς: να προετοιμάζουν τη συνάντηση του ανθρώπου με τον Θεό. Από τον ιερέα δεν ζητούνται γνώσεις στα οικονομικά, τις κατασκευές , ή την πολιτική. Αναμένεται μόνο να είναι ειδικός στα θέματα που αφορούν την πνευματική ζωή».

Με τόσο λίγες λέξεις περιγράφεται με σαφήνεια η ευθύνη και η δουλειά του κάθε κληρικού. Πόση αντίθεση με το λόγο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου ο οποίος ομιλεί συνεχώς επί παντός επιστητού και η ανάμιξη του φθάνει ακόμη και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας!

Ο λόγος του κ. Χριστόδουλου συνιστά επικίνδυνο κήρυγμα που λόγω της θεσμικής ιδιότητας του κηρύσσοντος μοιραία επηρεάζει μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού και κυρίως εκείνους που είναι οι λιγότερο πληροφορημένοι. Αν κάποιος μπορούσε να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο να ακολουθήσει τη συμβουλή του Ποντίφικα, θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στη χώρα.


Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Πάπα όπως εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Βατικανού. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει ολόκληρη την ομιλία στην Αγγλική εδώ.


PASTORAL VISIT
OF HIS HOLINESS POPE BENEDICT XVI
IN POLAND
ADDRESS BY THE HOLY FATHER
MEETING WITH THE CLERGY
Warsaw Cathedral, 25 May 2006
.
.
.
The faithful expect only one thing from priests: that they be specialists in promoting the encounter between man and God. The priest is not asked to be an expert in economics, construction or politics. He is expected to be an expert in the spiritual life.
.
.
.


© Copyright 2006 - Libreria Editrice Vaticana

0 Responses to “Πάπας και Χριστόδουλος”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter