ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οπτικοί: κι εδώ κλειστό επάγγελμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε χθες στην Ελλάδα Αιτιολογημένη Γνώμη (reasoned opinion) για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για μια σειρά ζητήματα μεταξύ των οποίων και για τη μη συμμόρφωση ακόμη με την οδηγία για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων οπτικών ειδών. Η Αιτιολογημένη Γνώμη είναι το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας – και το τελευταίο – πριν η χώρα μας καθίσει ακόμη μια φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 21 Απριλίου 2005 (βλ. υπόθεση C-140/03) και η χώρα μας ακόμη δεν έχει προβεί σε ρύθμιση του εσωτερικού δίκαιου σύμφωνα με την πιο πάνω οδηγία. Αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης είναι ότι εξακολουθεί η απαγόρευση σε ευρωπαϊκές εταιρίες να μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα δεδομένου ότι δεν μπορούν ποτέ να είναι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες καταστήματος οπτικών ειδών. Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής έχει στοιχεία IP/06/888 με ημερομηνία 29/6/2006.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα κλειστό επάγγελμα καταφέρνει να επιβιώνει με όρους συντεχνιακούς προσφέροντας ακριβές υπηρεσίες και προϊόντα στον έλληνα καταναλωτή και ότι για ακόμη μια φορά η πολιτική ηγεσία αδυνατεί να φέρει εκσυγχρονιστικές τομές στην ελληνική οικονομία διότι προφανώς δεν έχει το πολιτικό θάρρος να έρχεται σε ρίξεις με τις συντεχνίες.
Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει το χάσμα των τιμών σε βασικά οπτικά είδη μεταξύ της ντόπιας αγοράς και του Λονδίνου. Ακόμη και χωρίς να λάβουμε υπόψη τη διαφορά μισθών και εισοδημάτων ανάμεσα στην Αθήνα και τη βρετανική πρωτεύουσα, οι διαφορές είναι της τάξης περίπου του 200% με ακριβότερη την Αθήνα! Βέβαια και εκεί υπάρχουν ανεξάρτητα και εξειδικευμένα οπτικά καταστήματα με πανάκριβα προϊόντα, αλλά προσφέρουν αποκλειστικά είδη εκλεκτής ποιότητας και «υψηλής μόδας». Ο καταναλωτής όμως μπορεί να μπει σε ένα πολυκατάστημα από όπου θα αγοράσει καλής ποιότητας οπτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και πάντα με τον έλεγχο και την υπεύθυνη παρουσία του εξειδικευμένου οπτικού που εργάζεται στο αντίστοιχο τμήμα του πολυκαταστήματος.

Η συντεχνία των οπτικών στην Ελλάδα είναι μία από τις αμέτρητες ομάδες που συνιστούν την κοινωνία των ραντιέριδων (rentier society). Οι ομάδες αυτές κτίζουν αναχώματα και συντηρούν τη γνωστή σφοδρή αντίδραση σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονιστικής αλλαγής. Θύματα πάντα είναι όσοι βρίσκονται έξω από το παιχνίδι και αυτοί είναι οι περισσότεροι μεταξύ των φορολογουμένων και των καταναλωτών.
Η αναστάτωση των ημερών σχετικά με τις αλλαγές στην Παιδεία που επιχείρησε και πήρε πίσω η κυβέρνηση είναι ένα παρόμοιο σύμπτωμα. Στην προκειμένη περίπτωση, ραντιέριδες (rent seeking) είναι το κατεστημένο των δασκάλων στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, μαζί με τη συντεχνία των συνδικαλιστών-καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν σκεφθούμε ότι σε λίγους μήνες εισερχόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, μόνο απαισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς για τις εξελίξεις.

0 Responses to “Οπτικοί: κι εδώ κλειστό επάγγελμα”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter