ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Τηλεόραση και τα Σκουπίδια της

Δεν είμαι από αυτούς που ψεύτικα ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν την ελληνική τηλεόραση. Ανοίγω τη συσκευή μου και παρακολουθώ τα κανάλια με την ίδια περιέργεια και ενδιαφέρον που ξεφυλλίζω οποιοδήποτε βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό χωρίς να διαλέγω ή να απορρίπτω τίποτα με κριτήρια ποιότητας. Είμαι όμως ένας από αυτούς που ανησυχούν πολύ γιατί η χώρα μας έχει τους λιγότερους αναγνώστες βιβλίων και εφημερίδων μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στιγμή που σπάμε ρεκόρ στην τηλεθέαση. Οι συμπολίτες μας που γενικά δεν διαβάζουν τίποτα, ενημερώνονται και σχηματίζουν απόψεις μόνο από τις καθημερινές πολυάριθμες και ηλίθιες τηλεοπτικές παρουσίες «επαγγελματιών» που παραμορφώνουν την πραγματικότητα, κακοποιούν τη γλώσσα, παραπληροφορούν και διαμορφώνουν πρότυπα μοναδικής κακογουστιάς και χυδαιότητας.
Αρκετοί από αυτούς τους «επαγγελματίες» των ηλεκτρονικών ΜΜΕ είναι απλά ανεπαρκείς. Άλλοι είναι αρκούντως ευφυείς στο να διαχειρίζονται τα χαμηλά αξιολογικά κριτήρια των τηλεθεατών και να προσφέρουν «ό,τι ζητάει ο κόσμος». Μερικοί έχουν έπαρση που ενοχλεί και συγχρόνως αντιπαθητική εμφάνιση. Πολλοί επίσης συνδυάζουν την ανεπάρκεια με την κουτοπονηριά και έτσι εξακολουθούν να επιβιώνουν στον επαγγελματικό τους χώρο για αρκετό καιρό. Το απογοητευτικό είναι ότι αυτή η περιγραφή συμπεριλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των παρουσιαστών των ιδιωτικών μέσων και οι εξαιρέσεις δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Όλα βέβαια αυτά αφορούν παρουσιαστές και των δύο φύλων που γεμίζουν τα τηλεοπτικά προγράμματα είτε ως εκφωνητές δελτίων ειδήσεων ή ως παρουσιαστές των πολυποίκιλων reality show.

Με τέτοιους ανθρώπους στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα επιλεγόμενα δελτία ειδήσεων κάθε άλλο παρά ειδήσεις λένε. Ο αστέρας τηλεπαρουσιαστής με το σύνηθες σοβαροφανές ύφος, ενίοτε αγχωμένος και με γουρλωμένα μάτια, γεμίζει τον τηλεοπτικό χρόνο «αναλύοντας» ένα δυο θέματα που συνήθως δεν έπρεπε να απασχολήσουν περισσότερο από τρία λεπτά. Στην ατέλειωτη αερολογία και παραπληροφόρηση συχνά επικουρείται από τους μόνιμους μαϊντανούς των καναλιών που εκφέρουν απόψεις και «αναλύουν» και αυτοί με τη σειρά τους την «επικαιρότητα». Ένας τέτοιος μαϊντανός μάλιστα έχει και δική του τηλεοπτική επιχείρηση, αλλά φαίνεται ότι το μεροκάματο στα φιλοξενούντα κανάλια είναι καλύτερο και προτιμά να παρουσιάζει τη σοφή σκέψη του εκεί. Το πράγμα θα ήταν φαιδρό αν δεν αφορούσε την ενημέρωση και τη διαμόρφωση απόψεων των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Όμως αυτού του είδους η πληροφόρηση κατασκευάζει μια κοινή γνώμη η οποία συμπεριφέρεται με το γνωστό τρόπο και με τη σειρά της επηρεάζει τις εξελίξεις και τις αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών. Ένας φαύλος κύκλος που μας οδηγεί όλο και πιο πολύ από το κακό στο χειρότερο.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στην κρατική τηλεόραση και ειδικότερα στην ΕΤ3 που παλεύοντας με πολύ χαμηλές τηλεθεάσεις, δίνει το δικό της θετικό στίγμα στο νεοελληνικό τηλεοπτικό τοπίο.

Βέβαια υπάρχει και η Τηλεόραση της Βουλής που είναι μια όαση στην έρημο της ασχήμιας, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν το ανέχονται όσοι μεθοδικά μας σερβίρουν τα καθημερινά τηλεοπτικά σκουπίδια και προφανώς με την αδιαφορία ή την ανοχή των αρχών ελέγχου, συστηματικά εμποδίζουν τις εκπομπές της. Μια μόνιμη πηγή παρεμβολών είναι κάποιος σταθμός που λέγεται κανάλι «9» και εκπέμπει εδώ και καιρό στο λεκανοπέδιο στην ίδια συχνότητα με την Τηλεόραση της Βουλής χωρίς απ’ ότι φαίνεται να ενοχλείται από πουθενά. Διαβάζω σήμερα ότι καθαρίζουν πάλι τον Υμηττό από τις παράνομες κεραίες και εγκαταστάσεις με την παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής προστασίας. Λέτε τελικά από αύριο να βλέπουμε πιο καθαρά τα προγράμματα της Βουλής; Θα το δούμε. Πάντως για το θέμα αυτό πρέπει να πούμε κι άλλα κάποια στιγμή.


Τώρα αν με ρωτήσετε τί απολαμβάνω περισσότερο να βλέπω, τον Γιώργο Αυτιά ή την κυρία Ανίτα Πάνια, θα έλεγα ότι η θηλυκή έκδοση της ασκήμιας είναι πάντα πιο ελκυστική και αν ο Alter τιμωρήθηκε πρόσφατα από το ΕΣΡ με πρόστιμο 30.000 ευρώ γιατί το πρόγραμμα της κυρίας Ανίτας Πάνια είναι χαμηλής ποιότητας, πόσο πρόστιμο θα έπρεπε να επιβληθεί στον Γιώργο Αυτιά που κάθε πρωί αποβλακώνει τους αγουροξυπνημένους τηλεθεατές του γνωστού καναλιού με τις ηλίθιες σοβαροφανείς εκπομπές του; Στο κάτω κάτω η κυρία Πάνια απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό με χαμηλές απαιτήσεις που ψάχνει μόνο για λίγο τηλεοπτικό χαβαλέ και τίποτα άλλο, ενώ οι ενημερωτικές εκπομπές από τη φύση τους διαμορφώνουν συμπεριφορές και η κακή ποιότητα τους αμβλύνει και υποβαθμίζει την κριτική ικανότητα αυτών που υποβάλλονται στην καθημερινή πλύση εγκεφάλου.

0 Responses to “Η Τηλεόραση και τα Σκουπίδια της”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter