ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των οικονομικών της χώρας η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει σήμερα σε κύριο σχόλιο στην πρώτη σελίδα:

«ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Το ελληνικό παράδ0ξο συνεχίζει να καταδιώκει και να πληγώνει την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών. Όπως επί Χριστοδουλάκη έτσι και τώρα επί Αλογοσκούφη, τα ελληνικά ελλείμματα μειώνονται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται.

>

>

Ευλόγως λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Πώς μειώνονται τα ελλείμματα, όταν το δημόσιο χρέος αυξάνεται; Απάντηση δεν έχουμε. Το μόνο βέβαιο είναι δεν πρόκειται περί θαύματος.»



Το ερώτημα είναι αφελές.

Άλλο πράγμα είναι το έλλειμμα και άλλο το δημόσιο χρέος. Με απλά λόγια, έλλειμμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετήσια έσοδα του κράτους και στις δαπάνες που κάνει. Όταν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα, τότε έχουμε έλλειμμα. Το έλλειμμα χρηματοδοτείται μέσω δανεισμού και ο συσσωρευμένος δανεισμός δημιουργεί το δημόσιο χρέος. Φυσικά και όταν ακόμη μειώνεται το έλλειμμα, εξακολουθεί αυτό να χρηματοδοτείται μέσω δημόσιου δανεισμού και να αυξάνει το χρέος της χώρας. Το δημόσιο χρέος αρχίζει να μειώνεται μόνο όταν σταματά το κράτος να δανείζεται και αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει έλλειμμα αλλά πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτά είναι βασικές έννοιες και βέβαια γνωστές στους έμπειρους οικονομικούς συντάκτες των εφημερίδων οι οποίοι όμως προτιμούν τον εύκολο εντυπωσιασμό της πρώτης σελίδας και αποφεύγουν να προβάλλουν τα ουσιαστικά ερωτήματα που καίνε.

Γιατί υπάρχουν τα ελλείμματα που δημιουργούν το δημόσιο χρέος;

Μα φυσικά διότι έχουμε επιλέξει να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε! Διότι διατηρούμε ένα σπάταλο κράτος με χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Διότι οι θεσμοί μας αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί πλούτο και ενθαρρύνουν τον παρασιτισμό και το «βόλεμα» που συντηρείται μέσω δανεισμού. Διότι ακόμη και εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας μας που βρίσκονται εκτός δημόσιου τομέα σκέπτονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι και αδιαφορούν για την παραγωγικότητα, π.χ. οι αγρότες δεν δουλεύουν πλέον για να φέρουν στην αγορά ανταγωνιστικά προϊόντα, αλλά για την κρατική και ευρωπαϊκή επιδότηση!

Ο Milton Friedman είχε πει κάποτε αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία ότι «. . . έχουμε ένα σύστημα που όλο και περισσότερο φορολογεί την εργασία και επιδοτεί τη μη-εργασία … (We have a system that increasingly taxes work and subsidizes nonwork)”.

Πού να είχε δει τι γίνεται στην Ελλάδα!

7 Responses to “ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ”

  1. # Blogger S G

    πραγματικα αυτο ειναι το πιο μηδενικης ουσιας παραδοξο που εχω ακουσει! μα διαολε, δεν ζητανε απο τους οικονομικους συντακτες τους να εχουν περασει καν κοντα απο οικονομικη σχολη?  

  2. # Blogger Policritos

    Εύστοχο το σχόλιο!
    Το χειρότερο (και απογοητευτικό) είναι ότι συχνά διαβάζουμε παρόμοιες αφέλειες στις καθιερωμένες δυο – τρεις «έγκριτες» εφημερίδες μας και όχι μόνο σε οικονομικά θέματα.  

  3. # Anonymous Ανώνυμος

    μα αν τα εσοδα αυξανονται περισσοτερα απο οτι τα χρεη...προφανως και μειωνεται το ελλειμα..αυτο δεν σημαινει πως το δημοσιο χρεος μειωνεται!

    ημαρτον εκει στο βημα η ημιμαθεια τσακιζει κοκκαλα  

  4. # Anonymous Ανώνυμος

    διορθωση
    ελλειμα-ελλειμμα
    περισσοτερα =περισσοτερο  

  5. # Anonymous Ανώνυμος

    Θα κάνω και άλλη αφελή ερώτηση εγώ που δεν πέρασα ούτε σε απόσταση χιλιομέτρου απο οικονομική σχολή.
    Γιατί να μας νοιάζει το έλλειμα και όχι το χρέος αποκλειστικά. Το έλλειμα σημαίνει πολύ απλά για εμένα το πόση γκρινια θα υπάρξει απο τον λαό σε μια προσπάθεια μιας κυβέρνησης να το περιορίσει.
    Το χρέος αντίστοιχα, για εμένα σημαίνει υποθήκευση των πάντων (φυσικός πλούτος, εξωτερική πολιτική, "ασφάλεια" ) και δυστυχώς για όλους μας αλλα ακόμα περισσότερο για τις επόμενες γεννιές, είναι κάτι που πάντα περνάει στο φλού χωρίς να παρουσιάζει κανείς την πραγματική διάσταση....
    Υπάρχουν 3 δρόμοι λοιπόν.
    1) μείωση του ελλείματος με δανεισμό και συνεπώς άυξηση του χρέους.
    2) άυξηση του ελλείματος σταθεροποίηση του χρέους.
    3) μείωση του ελλείματος σταθεροποίηση του χρέους.
    4) μείωση του ελλείματος μείωση του χρέους.
    Αν κάνω λάθος ας με διορθώσετε.
    Ερώτηση λοιπόν.
    α)Τι απο όλα εφαρμόζετε απο όλες τις κυβερνήσεις απο το 70 έως σήμερα.
    β)Τι απο τα 2,3,4 είναι ρεαλιστικό και εφικτό για την ελληνική οικονομία.
    γ)Εντέλει κυβερνούμαστε απο άθλιους πρωτοετής φοιτητές ή απο ανεύθυνους* ?

    *Ανευθυνος = ο πιο χλιαρός χαρακτηρισμός για κάποιον που κατέχει εξουσία και απο τα χέρια του περνά η τύχη όλων μας.  

  6. # Anonymous Ανώνυμος

    Πως παραγεται το χρημα:
    http://www.freeyourmind.gr/index_post6.htm  

  7. # Blogger stelios

    ma aftos o afelis dimosios upalilos opos anafereis to xrima pou tha parei tha to anakuklosei stin agora mas tha to katathesi stin elliniki trapeza tha metafortosei meros tou me emesous i amesous forous sto kratos
    to provlima einai ston anekselenkto idiotiko paragonta ton opoio to kratos apo ti mia stirizei me epidomata k xeria polla xeria voithias, tou opoiou i poria xrimatos einai amfivoli...
    einai to dimosio xreos terastio xarin kuvernitikwn-politikwn xeirismwn kathara. einai ekeina ta terastia posa pou ''xanontan''
    ekeina pou onomasame skandala
    ekeina pou nomizame oti kapoios tha plirwsei k pote den plirwse
    eleos me to dimosio tomea!
    nai den exw oute mama oute mpampa s'afton oute k egw eimai dimosios ipalilos
    alla oxi den krinw oti to provlima pigazei apo ekei gia tin katantia tou kratous..
    nai na meiwthoun oi spatales tou dimosiou kai ta anousia epidomata alla ws ekei
    den egine to dimosio xreos apo misthotous!!!!
    min trelathoume!!!!!!!!
    enilikes eimaste k as papsoume na ethelotifloume!!!!!!!!  

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter