ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Χαμός γίνεται στα αστυνομικά τμήματα που έχουν αναλάβει το έργο της έκδοσης των νέων διαβατηρίων. Όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου που λήγει η σχετική προθεσμία, τόσο περισσότερο μεγαλώνουν οι ουρές των ενδιαφερομένων. Οι Έλληνες αναβάλουν τα πάντα για την τελευταία στιγμή, εκτός φυσικά από την κράτηση ημερομηνίας για το γάμο τους – περιέργως γι’ αυτό το ζήτημα φροντίζουν πολλούς μήνες πριν! Το πρόβλημα με τις ουρές στα διαβατήρια γίνεται χειρότερο και από το γεγονός ότι αρκετοί τρέχουν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς να έχουν άμεση ανάγκη, από το φόβο μήπως «χάσουν» την ευκαιρία, λες και πρόκειται για μακαρόνια από τα ράφια των σουπερμάρκετ όταν αναμένεται χιονοθύελλα στην κορυφή της Πάρνηθας.

Πέρα από τα αστεία όμως, η ανάληψη του έργου έκδοσης Διαβατηρίων από την Αστυνομία έπρεπε να γίνει για να σταματήσει επί τέλους η προηγούμενη διαδικασία που διεκπεραίωναν εδώ και χρόνια οι Νομαρχίες και η οποία από πλευράς σοβαρότητας και ασφαλείας θύμιζε παιχνίδι σε νηπιαγωγείο. Παράλληλα οι νέες τεχνικές προδιαγραφές για τα διαβατήρια μεγιστοποιούν την ασφάλεια των στοιχείων από τον κίνδυνο πλαστογράφησης και η πρωτοβουλία είναι Ευρωπαϊκή και αφορά όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης. Ο στόχος είναι να καταστεί αδύνατη η έκδοση, παράδοση, ή η απόκτηση ταξιδιωτικού εγγράφου με εκτός νόμου διαδικασίες. Αναρωτιέται κανείς πόσα ελληνικά διαβατήρια έχουν παρανόμως εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια και με ποιον τρόπο έχουν χρησιμοποηθεί.

Επίκαιρη αφορμή για τις σκέψεις αυτές έδωσε το σημερινό ρεπορτάζ της Shahida Tulaganova στο BBC. Η δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού ερευνώντας το θέμα κατόρθωσε σε διάστημα λίγων μηνών να αποκτήσει 20 (!) πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια από 20 αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες και να τα χρησιμοποιήσει για να περάσει τα σημεία ελέγχου μπαινοβγαίνοντας παράνομα από χώρα σε χώρα.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες που η ρεπόρτερ έβγαλε πλαστό διαβατήριο.

Αν μία δημοσιογράφος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ κατόρθωσε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών να βρει 20 παράνομα ευρωπαϊκά διαβατήρια, καταλαβαίνει κανείς πόσο εύκολα μπορούν να κάνουν το ίδιο οι οργανωμένες πάσης φύσεως συμμορίες που αλωνίζουν την Ευρώπη.

Τα νέου τύπου διαβατήρια που εκδίδει πλέον η Αστυνομία, ιδιαίτερα αυτά που χορηγούνται από τον περασμένο Αύγουστο με ενσωματωμένο το ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα (τσιπ) είναι αδύνατο να πλαστογραφηθούν δεδομένου ότι τα στοιχεία του κατόχου καταχωρούνται και κωδικοποιούνται με ηλεκτρονική μέθοδο στο τσιπ το οποίο σε συνέχεια μπορεί να διαβάζεται από ειδικά μηχανήματα για επαλήθευση των πληροφοριών που εμφανίζονται τυπωμένες στο έντυπο του διαβατηρίου.

Όσοι έχουν πρόσβαση σε δορυφορική τηλεόραση μπορούν να δουν το πλήρες ρεπορτάζ της Shahida Tulaganova στο BBC One στην εκπομπή Panorama τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

0 Responses to “ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ”

Δημοσίευση σχολίου



Site Meter