ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άρθρο 56 (Κωλύματα Εκλογιμότητας)

1. Έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου, υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος ή επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές, αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων. Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της. Αποκλείεται η επάνοδος στην ενεργό υπηρεσία των στρατιωτικών που παραιτούνται. Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν.

Το ερώτημα δεν είναι αν η κυρία Φώφη Γεννηματά έχει πρόβλημα εκλογιμότητας. Βεβαίως και έχει. Η Συνταγματική διάταξη είναι σαφής, το γνώριζαν πολύ καλά αυτό οι εκλογομάγειρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσα λέγονται περί «δικαστικού πραξικοπήματος» είναι φαιδρά και τους μειώνουν τη σοβαρότητα.



Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιοι και γιατί μέσα στο ΠΑΣΟΚ επέλεξαν αυτό το παιχνίδι για να απαλλαγούν από την παρουσία της Φώφης Γεννηματά. Πάντως οι δηλώσεις της περί «παλαιάς δεξιάς», όταν έγινε γνωστή η κρίση του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, για άλλη μια φορά προδίδουν πολιτική αυθάδεια που περισσότερο ζημιώνει το κόμμα της από όσο βοηθά την ίδια.


3 Responses to “Η Κυρία Φώφη Γεννηματά και η «εκλογιμότητα» της”

  1. # Blogger e-Lawyer

    Πρώτη φορά ακούμε ανώτατο δικαστήριο να αναζητει τη "μέση" μιας κυρίας για να την "χτυπήσει" κάτω από αυτήν.  

  2. # Blogger Unknown

    Πολύκριτε οι θέσεις σου παρουσιάζουν πληρότητα πολύ μεγαλύτερη των ειδικών. Εκτός και αν πίσω από το όνομα αυτό κρίβεται κάποιος ειδικός.  

  3. # Blogger Policritos

    @ελένη τροβά

    Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
    Σε διαβεβαιώνω ότι είμαι ένας απλός παρατηρητής και ποτέ δεν απένειμα στον εαυτό μου το τίτλο του «ειδικού».  

Δημοσίευση σχολίου

SearchThisBlog





Site Meter