ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ακούω ότι μερικοί Bloggers, αντιγράφοντας «επαναστατικές» τακτικές περασμένων εποχών, καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος άλλους Bloogers την Τετάρτη 29 Αυγούστου για να διαμαρτυρηθούν για τις πυρκαγιές. Κάποιος μάλιστα προτρέπει να φορέσουν όλοι μαύρα και σε σχετική αφίσα διατυπώνεται βαρύγδουπα το ερώτημα «Αφήσατε την Ελλάδα να γίνει στάχτη – Γιατί;»

Σε ποιους απευθύνεται το ερώτημα; Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Τι σκοπό μπορεί να έχει αυτή η συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος 20 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές;

Ας θυμηθούμε γιατί ξεσπούν οι πυρκαγιές. Τι συμβαίνει; Ποιοι ευθύνονται; Μερικές χιλιοειπωμένες αλήθειες για τις αιτίες και τους υπευθύνους των πυρκαγιών είναι:

Τυχαία γεγονότα, όπως καύσωνας, σπινθήρες στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σπασμένα γυαλιά που εστιάζουν τις καυτές ακτίνες του ήλιου στα ξερά και εύφλεκτα χόρτα, κλπ.
Μερικοί εγκληματικά αμελείς, όπως η γιαγιά στο χωριό που θα ανάψει φωτιά για το τσουκάλι της ή για να κάψει μερικά σκουπίδια, ή ο γνωστός σε όλους μας χαρακτηριστικός νεοέλληνας που ποτέ δεν διανοείται να σβήσει το αποτσίγαρο του στο τασάκι του αυτοκινήτου του και μόνιμα το πετάει στο δρόμο.
Οικοπεδοφάγοι εμπρηστές. Αυτή η κατηγορία έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στην μεταπολεμική Ελλάδα και πάντα σχεδιάζει τα επόμενα κτυπήματα της με τη βεβαιότητα ότι στο τέλος κάτι θα κερδίσει.
Εμπρηστές νέου τύπου που απεργάζονται την απαξίωση της πολιτικής ζωής στη χώρα με τη δημιουργία χάους, όταν και όπου μπορούν. Ανάμεσα σ’ αυτούς ίσως συναντήσει κανείς γνωστούς κουκουλοφόρους αναρχικούς των Εξαρχείων που το χειμώνα καίνε την Αθήνα, μέλη νεοφασιστικών οργανώσεων, κατάλοιπα της χούντας (πόσα υπάρχουν άραγε ακόμη;) και τις οίδε τι άλλα αποβράσματα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί πότε ενεργούν μόνα τους και πότε με εντολή άλλων.
Τρελοί πυρομανείς που τους συνεπαίρνει η εικόνα της καταστροφής και του θανάτου.

Όλοι αυτοί βέβαια βρίσκουν εύκολο πεδίο δράσης σε μια Ελλάδα που ο καθένας κάνει ότι θέλει, που ποτέ δεν κατάφερε να φτιάξει ένα δικό της αποτελεσματικό μηχανισμό πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, σε μια Ελλάδα που δεν έχει ακόμη μπορέσει να εκσυγχρονισθεί, σε μια Ελλάδα που κανείς δεν πειθαρχεί πουθενά και όλοι θεωρούν το «Κράτος» υπεύθυνο να καθαρίσει τα πεζοδρόμια από το χιόνι το χειμώνα και τους δρόμους από τα ξερά φύλα τα καυτά καλοκαίρια. Αυτή είναι η Ελλάδα είχε αναφωνήσει κάποτε στη Βουλή Έλληνας Πρωθυπουργός και είχε πολύ δίκιο.

Σ’ αυτή λοιπόν την Ελλάδα, μια πρωτοβουλία μερικών ακτιβιστών καλεί τους Bloggers σε «μαυροφορεμένη» συγκέντρωση διαμαρτυρίας για της πυρκαγιές επιχειρώντας, μάλλον χωρίς να το καταλαβαίνει, να πλήξει δύο από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει σήμερα ο ελεύθερος πολίτης του κυβερνοχώρου, δηλαδή την ανωνυμία και την υποτιθέμενη σοβαρότητα. Μπροστά στη γοητεία μιας πρόσκαιρης κι ασήμαντης δημοσιότητας, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης μειώνουν τη δύναμη της φωνής του ελεύθερου Blogger καλώντας σε συμμετοχή σε μια εκ των πραγμάτων μικρή και αστεία συγκέντρωση στην οποία ο μόνος στόχος θα είναι η κυβέρνηση και κύριο σύνθημα η καταψήφιση της στις επερχόμενες εκλογές.

Κανείς σοβαρός Blogger δεν πρέπει να παίρνει μέρος σε παρόμοια πανηγύρια. Η πένα του καθενός πρέπει να μείνει ελεύθερη και ανεξάρτητη, χωρίς καπελώματα από «οργανωτές» με ντουντούκες που πάντα, ψάχνοντας για τα δέντρα, χάνουν το δάσος, ακόμη κι όταν έχει πιάσει φωτιά.

3 Responses to “ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΚΩΝ BLOGGERS”

  1. # Anonymous Ανώνυμος

    Συμφωνώ απόλυτα. Δες και σχετικό: http://amantomatimou.wordpress.com ("ΠΑΣΚΕ Blogger VS DAKE Blogger)  

  2. # Anonymous Ανώνυμος

    Επειδή στην Ελλάδα οι περισσότερες συγκεντρώσεις συνεπάγονται καπέλωμα, ντουντούκες
    και περιφρουρούμενα μπλοκ δεν σημαίνει ότι όλες οι διαδηλώσεις είναι κατ’ ανάγκη
    έτσι. Εξ’ ορισμού η διαδήλωση είναι ένα μέσο καταμέτρησης δυνάμεων (δηλαδή πόσοι είμαστε τελικά
    αυτοί που πιστεύουμε σε κάποιες ιδέες, προτάσεις) και αποτελεί συνήθως μέσο πίεσης της εκάστοτε
    κυβέρνησης για την προώθηση διαφόρων θεμάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το «μήνυμα» ήταν ότι
    ο κόσμος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα ζητήματα δασοπροστασίας και περιμένει μια πιο αποτελεσματική
    και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Επιπλέον με εκπλήσσει το γεγονός ότι περιλαμβάνεις σαν υπεύθυνους των πυρκαγιών τους
    «εμπρηστές νέου τύπου» (αναρχικούς, κτλ.). Από που προκύπτει αυτό;  

  3. # Blogger Policritos

    @Dimitris
    . . . Επιπλέον με εκπλήσσει το γεγονός ότι περιλαμβάνεις σαν υπεύθυνους των πυρκαγιών τους
    «εμπρηστές νέου τύπου» (αναρχικούς, κτλ.). Από που προκύπτει αυτό; . . .

    Δεν προκύπτει από πουθενά και το καταγράφω σαν ενδεχόμενο. Πάντως, αναρωτιέμαι, αυτοί που κάθε τόσο καίνε μαγαζιά και αυτοκίνητα μέσα στη Αθήνα θα είχαν αναστολές να βάζουν φωτιά και σε κανένα δάσος πότε πότε;  

Δημοσίευση σχολίου

SearchThisBlog





Site Meter