ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το FBI ερευνά την Unisys

Η Unisys Corporation είναι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής με μακρά ιστορία. Το 2002 κέρδισε ένα συμβόλαιο ύψους 1 δις δολαρίων από την Αμερικανική Κυβέρνηση για την εγκατάσταση και διαχείριση ενός δικτύου υπολογιστών για την υποστήριξη των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS) των ΗΠΑ. Ένα τμήμα του συστήματος συμπεριλάμβανε την εγκατάσταση συσκευών για τον εντοπισμό κάθε κακόβουλης προσπάθειας για παράνομη είσοδο στο δίκτυο από χάκερς ή άλλους εισβολείς.

Όπως αποκάλυψε σήμερα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η άμυνα του συστήματος αυτού δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη διαρροή προς τα έξω πληροφοριών και στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2006, περισσότεροι από 150 ηλεκτρονικοί υπολογιστές του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έπεσαν θύματα παράνομης εισόδου και σύμφωνα με πληροφορίες διέρρευσαν ευαίσθητα στοιχεία στο εξωτερικό, πιθανότατα στην Κίνα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2007, ο αμερικανός Βουλευτής κ. Bennie Thompson, Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Εσωτερική Ασφάλεια, με επιστολή του στο Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αναφέρει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Επιτροπή για την εισβολή των χάκερς στους υπολογιστές του υπουργείου και τονίζει ότι το DHS έπεσε θύμα όχι μόνο των επιθέσεων (cyber attacks) από ξένα κέντρα, αλλά και της ανεπάρκειας και ίσως παράνομης δραστηριότητας του υπεύθυνου εργολάβου, δηλαδή της Unisys, που είχε αναλάβει τη διαχείριση και είχε εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του δικτύου. Επίσης, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο αναφέρουν ότι η Εταιρία επιχείρησε να «σκεπάσει» την άλωση των υπολογιστών από τους ξένους εισβολείς και την διαρροή στοιχείων.

Η Εταιρειά Unisys, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και όσα έχουν δημοσιευθεί. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες το θέμα ερευνάται ήδη από το FBI, το οποίο όμως δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.


Τί ενδιαφέρουν όλα αυτά εμάς;

Μας ενδιαφέρουν για ένα λόγο:

H Unisys, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Unisystems Συστήματα Πληροφορικής Α.Ε.Ε. που ως γνωστόν πρόσφατα εξαγοράσθηκε με δημόσια πρόταση από την Infoquest Α.Ε.Β.Ε., έχει πολύχρονη και επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα και είναι ένας από τους μεγάλους προμηθευτές του δημοσίου. Η Unisystems είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στη χώρα μας της Unisys.

Πελάτες της Unisystems είναι, μεταξύ άλλων, δημόσιοι οργανισμοί όπως το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ΕΑΒ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Χρήσιμο είναι λοιπόν να ελεγχθεί αν οι πιο πάνω υπηρεσίες έχουν εγκαταστήσει συστήματα της Unisys παρόμοια με αυτά του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που έπεσαν θύματα των χάκερς και να διαπιστωθεί αν συντρέχουν ή όχι παρόμοιες συνθήκες που καθιστούν τα συστήματα αυτά επισφαλή και ευπρόσβλητα σε πιθανές προσπάθειες άλωσης από εχθρικά στοιχεία. Αν αυτά που συνέβησαν στην Αμερική ήταν αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον και την έρευνα του FBI, μάλλον θα πρέπει να βάλουν σε εγρήγορση και τις δικές μας υπηρεσίες για προληπτικό έλεγχο και εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των προϊόντων Unisys που έχουν εγκατασταθεί σε Ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες.


0 Responses to “Το FBI ερευνά την Unisys”

Δημοσίευση σχολίου

SearchThisBlog





Site Meter